• Sláviček 2019 v našej MŠ
          • Sláviček 2019 v našej MŠ

          • Príchod jari rozštebotal nie jedného vtáčika. A nielen tých. 12. 4. 2019 sa rozštebotala aj naša MŠ, kde sa konal Sláviček. Odvážlivci, ktorí pokorili svoj strach, ukázali, že ľudové piesne sú stále živé. Vďaka tradovaniu našich starých rodičov dostávajú nový dych aj u našich najmenších. Táto prezentácia ľudových piesní nás presvedčila o tom, že talent drieme už v tomto mladučkom veku. Tohtoročný Sláviček otvorila zástupkyňa MŠ rozprávaním príbehu o slávičkovi, ktorý stratil hlas. Empatickosť detí nenechala na seba dlho čakať. Snaha pomôcť  slávičkovi podnietila detí k hľadaniu riešení, ako ho vyliečiť. Zhodli sa na tom najkrajšom lieku. Za zaspievanie piesne dostávali naši speváčikovia noty, ktoré venovali nášmu vtáčikovi a vrátili mu tak jeho stratený, čarovný hlas. Krásnym spestrením boli rómske piesne, ktorými sa prezentovali škôlkari z rómskej triedy. Rodičom a starým rodičom ďakujeme, že u detí živia prvky ľudovej slovesnosti a našim malým speváčikom prajeme, aby ich talent ďalej rástol. (Mgr. Pavla Andraščíková, učiteľka MŠ)

        • Meduška
          • Meduška

          • Dňa 3.4.2019 sa naša Materská škola zúčastnila Regionálnej prehliadky  v prednese poézie a prózy pod názvom MEDUŠKA, ktorá sa uskutočnila v mestskej galérii v Lipanoch. Túto akciu organizuje Materská škola Centrum Lipany. Už pri vchode do galérie nás vítali maskoti  Dráčik a Šmolko, ktorí nás sprevádzali a zabávali po celý čas. Po úvodnej dramatizácii O červenej čiapočke nastúpili na scénu malí recitátori , ktorí sa na prehliadku dostali ako najlepší  reprezentanti svojich MŠ. Z našej  Materskej školy smelým a výrazným prednesom básničky „Ušaté starosti“ sa predstavil  Henrich Hradiský.  Za odvážny a pekný prednes boli všetci odmenení  knihou a diplomom. Za snahu, nadšenie a spríjemnenie dopoludnia im patrí veľká vďaka.
            /zástupkyňa pre MŠ Ľubica Butkovičová/

        • Návšteva Agro farmy v Toryse
          • Návšteva Agro farmy v Toryse

          • V krásne slnečné dopoludnie, sme 2.4.2019 navštívili Agro družstvo v Toryse, za účasti všetkých  tried našej MŠ.  Deti sa oboznámili s prácou na farme, so životom a starostlivosťou o hospodárske zvieratká  ako ovečky, jahniatka či kravičky - tí smelší  si ich pohladili i nakŕmili.

            Deti  pri odchode boli obdarený pravým farmárskym syrom ako malú ochutnávku. Plní zážitkov z toho, čo sme videli a obohatení o nové poznatky sme sa vrátili do našej MŠ. Pánovi Albínovi Angelovičovi týmto ďakujeme za umožnenie návštevy na ich farme.    

            (Mgr. Jakub Kušnír, učiteľ MŠ)

        • Tvorba leporela „Moja rodná obec Torysa“
          • Tvorba leporela „Moja rodná obec Torysa“

          • Mesiac Marec spájame nielen s príchodom jari, ale aj s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, od nepamäti patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. Dňa 13.3.2019 sa zapojili v popoludňajších hodinách deti spolu s rodičmi na tvorbe leporela pod názvom „Moja rodná obec Torysa“. Rodičia spolu s deťmi svojou kreativitou a šikovnosťou vytvorili krásne leporelo o svojej dedine, ktorú majú veľmi radi.

            (Lenka Michaleková, učiteľka MŠ)

        • Divadielko Gašparko - Palculienka
          • Divadielko Gašparko - Palculienka

          • Do našej MŠ zavítalo 11.3.2019 divadielko Gašparko, ktoré sa  postaralo o smiech a dobrú náladu s rozprávkou Palculienka, známeho dánskeho rozprávkara H.Ch. Andersena. Aj keď je to divadielko jednej bábkoherečky pani Ivetky Mihokovej, všetky jej bábky na scéne žijú a prinášajú  deťom krásne rozprávkové príbehy. Sme šťastní, keď v nich dobro zvíťazí nad zlom. Aj napriek tomu, že dievčatko malé ako palček unesie žabiak do močiara a pani myš jej chce vystrojiť svadbu z krtkom, Palculienka sa zachráni vďaka lastovičke a nájde si svojho vysnívaného princa. Deti odmenili divadielko potleskom a veľmi radi niekedy znovu, privítajú divadielko s ďalšou krásnou rozprávkou.

            (Mgr. Jakub Kušnír, učiteľ MŠ)

        • Karnevalová veselica
          • Karnevalová veselica

          • Už to vyzeral byť úplne normálny týždeň malého škôlkara. A predsa našich najmenších vyrušila jedna milá povinnosť. V piatok 1. 3. 2019 nevítala naša Materská škola nezbedných škôlkarov, ale do triedy vstúpili všelijaké princezné, víly, šašovia a pozrieť sa tu prišli aj rôzne zvieratká. Za škrabošku sa schovali aj tie najmenšie detaily, a takto zahalení sa naši tajomní hostia pobrali na ples, kde odštartovali deň plný zábavy.

            Bolo že to radosti, keď neposedný zajačik vyzvŕtal krásnu vílu a na Mašu už čakal vyfintený chrobáčik. O tom, že to boli naozaj naše deti, naši škôlkari, nás presvedčila až ich šikovnosť, keď si hravo poradili s každou súťaživou disciplínou. A ako to už na takých karnevalových zábavách býva, aj tu ich už vďaka našim kuchárkam čakalo lákavé občerstvenie, pravé fašiangové šišky.

            Originálnosť a kreatívnosť masiek bolo treba odmeniť, preto sa na konci slávnosti deti tešili z malých darčekov. Na fašiangový čas zábavy nás upozornila šikovnosť a kreatívnosť rodičov detí, ktorí nám svojimi výtvormi skrášlili interiér našej MŠ. Práve počas fašiangového obdobia sme mohli na chodbe obdivovať ich originálne škrabošky. Ďakujeme rodičom, že využili spoločne strávený čas s deťmi a vzniklo estetické dielko, hodné obdivu.

            (Mgr. Pavla Andraščíková, učiteľka MŠ)

        • Valentínske stretnutie prvákov a predškolákov
          • Valentínske stretnutie prvákov a predškolákov

          • Tento rok sme Deň sv. Valentína prežili trošku netradične. My prváci sme si pozvali predškolákov do školy, aby sa spolu s nami učili. Aby si tak vyskúšali ako to na vyučovaní v prvom ročníku prebieha. Veď onedlho aj oni  zasadnú do našich lavíc. Predškoláci si tak nielen vyskúšali sedieť v ozajstných školských laviciach, ale taktiež splnili mnoho valentínskych úloh. Preukázali, že majú veľmi dobré vedomosti z matematiky, slovenského jazyka , prvouky a iných oblastí. Nakoniec sme si navzájom vymenili ,,Valentínky“ ako symbol nášho priateľstva. Už teraz sa tešíme na stretnutie s nimi pri zápise do prvého ročníka a potom aj v septembri, keď už budú skutoční prváci.

            (Mgr. Jana Hovancová, učiteľka ZŠ)

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V dnešnej hektickej dobe je dôležité ak rodina dokáže tráviť svoj spoločný čas a majú spoločné záľuby. Preto je užitočné a veľmi múdre, naučiť deti lyžovať čím  skôr. Lyžovanie je nádherný zimný šport a je o to krajšie ak má s kým zdielať jeho krásy. Preto je dôležité spoločne ako rodina zdielať spoločné zážitky a  tráviť ho  spolu v prírode.

            V dňoch od 4.2.2019 do 8.2.2019 sa naši predškoláci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v SKI Areál Tučniačik v obci Drienica. Deti sa naučili základom ako si obuť lyžiarky, lyže, pohybovať sa s lyžami a hlavne ako zastaviť. Súčasťou výučby boli aj cvičenia na rovnováhu a automatizáciu pohybov.  Deti  sa hrou naučili  používať lyže na zmenu smeru jazdy a kontrolu rýchlosti. Postupne pribudlo aj používanie lanového vleku a lyžovanie pomedzi postavenú prekážkovú dráhu. Lyžiarskeho výcviku sa zúčastnilo 10 detí predškolákov. Deti sa naučili lyžovať, boli s toho nadšení a posledný deň výcviku sa preukázali svojou šikovnosťou svojim rodičom.

            (Lenka Michaleková, učiteľka MŠ)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Torysa
      • 051/4597353
      • Torysa 339, 082 76 Torysa 082 76 Slovakia
      • 37942247
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje