• Fašiangy
          • Fašiangy

          • Fašiangy – obdobie veselosti, zábav, zabíjačiek, pečenia šišiek, ale aj detských karnevalov. V našej materskej škole sme si nevedeli predstaviť, aby sme tento rok (taký špeciálny s množstvom obmedzení) neusporiadali karneval. Preto sme si pre deti pripravili niečo iné a jedinečné... a to Lienkový bál. Rodičia nám pomohli a ráno 16.02.2021 nám do triedy prichádzali do červena oblečené deti. Keď sme ich po desiate dekorovali ešte lienkovými čelenkami, ktoré si deti vyrobili samy, nič nebránilo tomu, aby sa lienky ukázali vo víre tanca.  Ozajstná zábava začala, keď sa vyhlásil stoličkový tanec. Po ňom si deti dopriali chvíľku oddychu a občerstvili sa vlastne vyrobenými ovocnými špízmi, banánovými jednohubkami a malým prekvapením boli marshmellows jednohubky.

            Aj v 2.triede sa konala karnevalová veselica. Šikovné detičky - včeličky si vyrobili krásne škrabošky a vďaka ním sa zmenili na jednorožcov, ohnivých drakov, rôzne zvieratká, princezné či dokonca aj na Batmanov. Spoločne súťažili v rôznych pohybových činnostiach a najviac ich potešila spoločná diskotéka, na ktorej si nielen zatancovali, ale aj zaspievali. Na malej hostinke sa pohostili čerstvým ovocím, sladkým džúsom a za odmenu si každý so zatvorenými očami odstrihol zo špagátiku sladkú odmenu. Takto radostne deti oslávili toto fašiangové obdobie.

        • OZNAM
          • OZNAM

          • Milí rodičia,

            oznamujeme Vám, že v pondelok dňa 15.2.2021 bude opäť potrebné, aby zákonní zástupcovia, ktorí doprevádzajú deti do MŠ sa preukázali výsledkom alebo kópiou platného negatívneho RT-PCR testu /antigénového testu/, prípadne výnímku z testovania.

            Prosíme, tiež o predloženie čestného vyhlásenia zákonného zástupcu pri nástupe dieťaťa do MŠ, ktoré je v prílohe.

            Cestne_vyhlasenie_o_bezinfekcnosti.doc

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Po roku k nám opäť zavítali sviatky radosti, pokoja  a lásky – Vianoce. Aj v našej materskej škole sme sa s nadšením pripravovali na tieto sviatky. Tento predvianočný čas sme si spríjemnili pečením a zdobením medovníkov či ozdobovaním stromčeka. Deti z 1. a 3. triedy vyrobili svojím rodičom vianočné pozdravy, spievali vianočné piesne a pri stromčeku si našli aj darčeky od Ježiška. Deti z 2.triedy spolu s ich pani učiteľkami pripravili krásny program na vianočnú besiedku, ktorá sa však tohto roku konala bez prítomnosti ich rodičov. Avšak kreatívne pani učiteľky spolu s pánom učiteľom prichystali rodičom milý vianočný darček – DVD, na ktorom si okrem vianočnej besiedky mohli rodičia pozrieť aj návštevu Mikuláša či pečenie medovníkov. A o čom bola samotná vianočná besiedka? V krátkom príbehu o medovníkovom domčeku deti s láskou darovali ježibabke medovníčky na strechu jej chalúpky, na vianočnej tržnici predávali stromčeky, kapustu, medovníčky, chutné klobásky ale aj kaprov či sušené hríby. Celá besiedka sa niesla v duchu kúzelnej vianočnej atmosféry, ktorú deti spríjemnili spevom krásnych vianočných kolied a vinšovaním.

            Želáme Vám krásne a radostné prežitie vianočných sviatkov. Nech spolu so svetlom vianočných sviečok sa vo Vašich rodinách a srdciach rozžiari svetlo pokoja, radosti, šťastia a Božieho požehnania. Tešte sa z maličkostí, lebo práve tie dotvárajú čaro Vianoc.  

             

            (Mgr. Mária Luteránová)

        • Od Lucie do Vianoc ...
          • Od Lucie do Vianoc ...

          • Dni pred Vianocami patria k tým najkrajším v roku. Vedeli to už naši predkovia a dokonca im pripisovali aj čarovnú moc. Tradície spojené s dňom sv. Ondreja, Barbory či Lucie sme v tomto roku priblížili aj našim najmenším prostredníctvom série príbehov „Vianočné rozprávanie“. Všetko sa to začalo na Katarínu, kedy sme sa vydali hľadať odpoveď na pranostiku „Katarína na blate a Vianoce na ľade“. Trasenie plota, varenie halušiek, hádzanie topánky či liatie horúceho olova, v našom prípade vosku, boli tradície spojené s dňom sv. Ondreja. Odo dňa sv. Barbory nám naše triedy krášlia konáriky čerešne, na ktorých už teraz pozorujeme rozvíjajúce sa púčiky. Tradíciu obdarovania v deň sv. Mikuláša sme dodržali aj tento rok, kedy nás navštívil Mikuláš v jednotlivých triedach. Zoznamovanie sa s tradíciami sme ukončili dňom sv. Lucie strážkyne poriadku. V tento deň pani učiteľky z I. triedy tradične odeté v bielom s husacím pierkom „vyčistili“ našu MŠ od všetkého zlého. V nasledujúcich dňoch prišlo na rad aj tradičné pečenie a zdobenie medovníkov. Takto pripravení sa už všetci spoločne tešíme na Vianoce.

            (Mgr. M. Visocká, učiteľka MŠ)

        • Návšteva Mikuláša v MŠ
          • Návšteva Mikuláša v MŠ

          • Aj tento rok všetky deti v našej materskej škole s napätím očakávali, príchod Mikuláša. Nakoľko epidemiologická situácia nedovolila stretnutie všetkých detí  našej MŠ spoločne ako je zvykom, ale  individuálne v triedach s očakávaním načúvali vo svojich triedach, kedy sa ozve cingot zvončeka, ktorý je predzvesťou návštevy očakávaného Mikuláša. No a keď zvonček zaznel, do triedi vstúpil Mikuláš s pomocníkom anjelom, pozdravil detí  a deti mu zaspievali pesničky, zarecitovali básničky a odmenou im boli balíčky plné dobrôt. Poďakovali Mikulášovi za dobroty a už teraz sa tešia na ďalší rok. Vzácnu návštevu deti odprevadili krásnou pesničkou. Ďakujeme Mikuláš ! (učiteľ MŠ, Mgr. Jakub Kušnír)

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • „Ktože sa to vyškiera, pozrite sa hore,

            pestrí, obri z papiera, je ich plné more.

            Povoľ motúz zmotaný, vyletujú šarkany,

            okaté a zubaté, v maľovanom kabáte.

            Jeden dráčik strapatý, vyvaľuje oči,

            druhý nemá na šaty, v klobúku sa točí.

            Povoľ motúz zmotaný, vyletujú šarkany,

            okaté a zubaté, v maľovanom kabáte.“

             

            Táto krásna pieseň bola predzvesťou že sa niečo chystá a čaká nás dopoludnie plné zábavy, radosti a dobrej nálady. Keďže k jeseni období plnom farieb, dozrievajúcich plodov ale aj zmien počasia neodmysliteľne patria šarkany vybrali sme sa s našimi malými aj veľkými na neďalekú lúku. Deti sa vyšantili so šarkanmmi, ktoré boli rôznych tvarov a farieb.  Sľúbili sme si že púšťanie šarkanov zopakujeme, aj budúcu jeseň. Do materskej školy sme sa vracali všetci s dobrými pocitmi a plný zážitkov z krásne stráveného jesenného dopoludnia. (učiteľ MŠ, Mgr. Jakub Kušnír)

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia!

            Riaditeľ ZŠ s MŠ Torysa oznamuje rodičom, že prevádzka materskej školy nebude od 26.10.2020 do 27.10.2020.

        • OBNOVENIE PREVÁDZKY V MŠ
          • OBNOVENIE PREVÁDZKY V MŠ

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Torysa na základe usmernenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Prešove, so súhlasom zriaďovateľa obnovuje prevádzku MŠ od 28.10.2020  v I. a II. triede.

            Zákonní zástupcovia a deti sú povinní dodržiavať prísne protiepidemioligické opatrenia/ nosenie rúška, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk/.  Pri nástupe dieťaťa do školy predložia podpísané  vyhlásenie o bezinfekčnosti , ktoré je k dispozícii v šatni na nástenke.

             

            Riaditeľ ZŠ s MŠ

            Mgr. Stanislav Holovač

        • OZNAMY
          • OZNAMY

          • Prosíme rodičov, aby v tomto týždni (od 24.8 do 28.8.2020) doniesli posteľné prádlo do materskej školy.

             

            Zároveň oznamujeme rodičom, že 3.9.2020 (štvrtok) bude prevádzka  iba do 12:00 hod. z dôvodu školenia pedagogických a nepedagogických zamestnancov.

        • Rodičovské združenie
          • Rodičovské združenie

          • Vážení  rodičia­!

            Srdečne Vás pozývame na celoškolské rodičovské združenie, ktoré sa uskutoční

                                           dňa 28.09.2020 / pondelok/ o 16:00 hod.

                                            V Školskej  jedálni  Materskej školy.

            Účasť na rodičovskom združení je nutná z dôvodu voľby do Rady školy.

            Prosíme Vás o dodržiavanie epidemiologických opatrení to znamená „ vstup do priestorov Školskej jedálne s rúškom na tvári, dezinfekcia rúk“.

            Taktiež je potrebné so sebou doniesť  pero.

        • Pokyny riaditeľa školy upravujúce podmienky MŠ na školský rok 2020/2021 – výňatok
          • Pokyny riaditeľa školy upravujúce podmienky MŠ na školský rok 2020/2021 – výňatok

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou Torysa vydáva pokyny upravujúce podmienky materskej školy na obdobie školského roka 2020/2021, a to nasledovne:

            Pri ceste do materskej školy sa sprevádzajúce osoby a deti riadia aktuálnymi opatreniami ÚVZ SR a pokynmi RÚVZ.

            Celkový čas zdržiavania sa osôb sprevádzajúcich deti do materskej školy vo vonkajších a vnútorných priestoroch materskej školy obmedziť na nevyhnutné minimum. Dieťa môže sprevádzať vždy len jeden zákonný zástupca.

            Sprevádzajúca osoba sa v interiérových priestoroch materskej školy pohybuje vždy v rúšku resp. v súlade s aktuálnymi hygienicko – epidemiologickými nariadeniami, a to hlavne za účelom odovzdania a vyzdvihnutia dieťaťa.

            Materská škola, v prípade podozrenia na akútne ochorenie (nielen na COVID-19), dieťa nepreberie.

            Zákonný zástupca

             a) Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do materskej školy, počas pobytu v šatňovom/vstupnom priestore materskej školy a pri odvádzaní dieťaťa z materskej školy v zmysle aktuálnych opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).

            b) Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky konkrétnej materskej školy na obdobie školského roku 2020/2021.

            c)  Odovzdáva dieťa výhradne zamestnancovi materskej školy.

            d) Predkladá pri prvom nástupe dieťa do materskej školy čestné vyhlásenie po každom prerušení dochádzky dieťa do materskej školy v trvaní viac ako tri dni predkladá písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.

            e) Rešpektuje pravidlá dočasného zákazu nosenia hračiek a iného materiálu alebo pomôcok z domáceho prostredia do materskej školy, stanovené riaditeľom školy.

            f) V prípade, že u dieťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa z materskej školy vylúčené.

            V Toryse, dňa 31.08.2020

            Mgr. Stanislav Holovač, riaditeľ školy

        • OZNAM PRE RODIČOV
          • OZNAM PRE RODIČOV

          • Vážení rodičia, pridávame zoznam potrieb pre Vaše dieťa v prvý deň do MŠ. 

            • prezuvky /zapínacie sandály/
            • pyžamo
            • náhradné oblečenie /najmä u najmladších detí, u ostatných detí podľa zváženia rodiča/
            • uterák /s úškom na zavesenie/
            • hrebeň / s úškom na zavesenie/
            • zubnú kefku, pohár
            • vyťahovacie servítky - 1ks
            • prípravkári - vrecúško s úborom na zavesenie /tepláky, tričko, ponožky/

            Z dôvodu vytvorených zásob tento školský rok nie je potrebné nosiť zubnú pastu, tekuté mydlo a toaletný papier.

            Prosíme všetky potrebné veci označiť menom dieťaťa.

        • Oznam pre rodičov
          • Oznam pre rodičov

          • Prosíme rodičov detí, ktorí podali žiadosť o prijatie do Materskej školy v Toryse, aby prišli podpísať rozhodnutie o prijatí / neprijatí / dieťaťa. Prosím doneste so sebou občiansky preukaz a kópiu rodného listu dieťaťa. Ďakujeme.

        • „Na bajku onkodeťom 2020“
          • „Na bajku onkodeťom 2020“

          • Vážení rodičia!

            Občianske združenie Spoločnosť detskej onkológie Košice aj tento rok požiadalo našu školu o spoluprácu pre charitatívny projekt „Na bajku onkodeťom 2020“, ktorý je pokračovateľom akcie „Na bicykli deťom pre život.“

            Základná škola s materskou školou Torysa sa už viac krát zapojila do tohto projektu a tým podporila deti trpiace onkologickým ochorením.

            Aj tento rok obcou Torysa budú cyklisti prechádzať dňa 17.6.2020.

            Ak máte aj Vy záujem zapojiť sa do tohto charitatívneho projektu, môžete tak urobiť, a to finančnou podporou -  symbolickým eurom, ktoré Vaše dieťa odovzdá triednej učiteľke, najneskôr  16.6.2020

            Všetky vyzbierané peniaze riaditeľ školy odovzdá manažérovi projektu za prísnych hygienických podmienok, ktoré budú použité na organizáciu rekondičných pobytov pre onkologické choré detičky.

            Ďakujeme

                                                                                                                Mgr. Stanislav Holovač

                                                                                                                              riaditeľ

        • Oznam rodičom
          • Oznam rodičom

          • Oznamujeme rodičom  tých detí, ktoré nebudú navštevovať materskú školu počas júna, aby si prišli po posteľné  prádlo  a osobné veci  dieťaťa  v priebehu týždňa od  1.6. 2020 do 5.6.2020 v čase od 8:30 hod do 9:30 hod. Všetky veci nájdete v skrinke svojho dieťaťa. Prosíme, aby ste dodržali všetky hygienicko-epidemiologické požiadavky.

        • Organizačné pokyny pri nástupe deti do MŠ
          • Organizačné pokyny pri nástupe deti do MŠ

          •  

            Prevádzka v materskej škole je od 7:00 hod. do 16:00 hod.

             

            Pri príchode dieťaťa do MŠ prebieha tento  proces:

             

            • Do budovy  Materskej školy zákonní zástupcovia a deti vstupujú na pokyn zamestnanca  školy  s rúškom na tvári, pred budovou dodržiavajú odstupy.
            • Meranie telesnej  teploty povereným nepedagogickým zamestnancom.
            • Dezinfekcie  rúk vo vstupnej  chodbe  / zákonný zástupca, dieťa /.
            • Prechod do šatne,  kde sa dieťa prezlečie, prezuje, rodič mu v skrinke nechá náhradné rúško.

            V šatni sa dlho nezdržiavajú.

            • Podpísanie  potrebných dokumentov/ čestné prehlásenie o zdravotnom stave dieťaťa každý deň vlastným perom a vyhlásenie zákonného zástupcu iba prvý deň/.
            • Učiteľka preberá dieťa pri vchodových dverách do umyvárky, kde si dieťa umyje ruky.
            • Do umvvárky a triedy zákonný zástupca nevstupuje.

               

            Všetci sa tešíme na Váš príchod.

        • Oznam o obnove prevádzky
          • Oznam o obnove prevádzky

          • Vážení rodičia, na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR od 1. júna 2020  Základná škola s materskou školou začne s obnovou prevádzky v Materskej škole.

             

            Zákonný zástupca:

            • Dodržiava pokyny riaditeľa školy, ktoré upravujú podmienky prevádzky Materskej školy do konca školského roku 2019/2020
            • Predkladá pri prvom nástupe dieťaťa do MŠ, ale aj po každom prerušení dochádzky v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že dieťa neprejavuje príznaky prenosného ochorenia  a nemá  nariadené karanténne opatrenie.
            • Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri privádzaní dieťaťa do materskej školy , počas pobytu v šatňovom  vstupnom priestore  MŠ a pri odvádzaní dieťaťa  z MŠ / nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcie rúk /.
            • Sprevádzajúca  osoba zabezpečí umiestnenie rezervného rúška svojho dieťaťa do jeho skrinky.
            • Povinnosťou je aj bezodkladné nariadenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom,alebo miestne príslušným regionálnymhygienikom.

                     Materská Škola:

            • Zabezpečí každodenný ranný zdravotný filter – ranné meranie teploty dieťaťa povereným zamestnancom  bezdotykovým teplomerom pri vstupe do školy a dezinfekciu rúk všetkých osôb.
            • Zabezpečí  dostatočné vzdialenosti medzi deťmi pri hrových aktivitách, vzdelávaní i oddychu.
            • V miestnosti, v ktorej sa zdržujú deti zabezpečí časté a  intenzívne vetranie.
            • Vybaví toalety mydlom v dávkovači a jednorazovými papierovými utierkami pre bezpečné osušenie rúk.
            • Zabezpečí pravidelnú dezinfekciu toaliet a dotykových plôch, ostatných povrchov alebo predmetov, ktoré používa  zvlášť veľký počet detí.

             

             

            Odporúčame minimalizovanie  zhromažďovania osôb pred MŠ.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Torysa
      • 051/4597353
      • Torysa 339, 082 76 Torysa 082 76 Slovakia
      • 37942247
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje