• OZNAM
          • OZNAM

          • Prosíme rodičov, ktorý platia poplatok za MŠ - 6€, internet bankingom aby ho za mesiac apríl už neposielali a to platí až do odvolania. 

        • Mám básničku na jazýčku
          • Mám básničku na jazýčku

          • V piatok 13. marca sa deti našej MŠ stretli v II. triede predškolákov označovanej aj ako trieda včielok. Spoločnosť im preto robil triedny čmeliak Medúšik. Ten všetky deti privítal a otvoril školské kolo prehliadky v prednese poézia a prózy „Mám básničku na jazýčku“, ktorú sme organizovali ako prípravu na regionálnu prehliadku „Meduška 2020“. Deti zo všetkých tried predviedli svoju usilovnosť i odvahu. Chlapci i dievčatá, mladší aj starší prednášali krásne básne, ktoré si nacvičili doma s pomocou svojich rodičov. A veru bolo čo počúvať. Odmenou pre nás bol potlesk a domov takmer každý odchádzal s diplomom. Týmto ďakujeme rodičom za spoluprácu pri nácviku básni a na stretnutie s Medúšikom sa tešíme opäť o rok.

            (Mgr. M. Visocká, učiteľka MŠ)

        • Návšteva v ZŠ
          • Návšteva v ZŠ

          • V piatok 28. februára deti z predškolskej triedy navštívili kamarátov – veľkých prvákov v základnej škole. Na chvíľu sme nazreli do života „veľkej“ školy. Pani učiteľky z dvoch prváckych tried nás milo privítali a usadili do lavíc, do ktorých v septembri zasadnú aj naše deti. Pripravili si pre nás úlohy, hádanky aj pracovne aktivity, ktoré sme s pomocou našich kamarátov prvákov hravo zvládli. A keďže sme sa na návštevu tešili tak sme sa aj pripravili a kamarátov sme obdarovali ceruzkami. A ani my sme neodišli na prázdno a odniesli sme si sladkú odmenu i veselú záložku. Pani učiteľkám pekne ďakujeme a do školy sa teraz tešíme ešte viac.

            (Mgr. M. Visocká, učiteľka MŠ)

        • Karneval
          • Karneval

          • Každý z nás vie, že FAŠIANGY sú už tradične časom zábav, plesov a karnevalov. Takýto veselý karneval nechýbal ani v našej Materskej škole.  Dňa 21. februára v triedach materskej školy sa stretli v originálnych a nápaditých  maskách postavičky rôznych hrdinov a veľa zaujímavých rozprávkových bytosti. Atmosféru  „Detského karnevalu “dopĺňala veselá  detská  hudba, pesničky , básničky, rôzne zábavné súťaže a lákavé občerstvenie, ktoré nám pripravili naše pani kuchárky. Tradičné šišky s džemom a šľahačkou ozdobené želatínovými cukríkmi pozdvihli náladu všetkým deťom a dodali dostatok energie na ďalšie súťaživé hry. A keďže každé jedno dieťa bolo jedinečné a úžasné, preto i každé zvíťazilo a bolo odmenené medailou s obrázkom šaša  a balíčkom.

            Vďaka patrí všetkým pedagogickým zamestnancom a praktikantke Magduške, ktorí sa pričinili o vytvorenie príjemnej fašiangovej  atmosféry počas tejto akcie. (p. zástupkyňa, Ľ. Butkovičová)                                                   

        • Bábkové divadlo - O dvanástich mesiačikoch
          • Bábkové divadlo - O dvanástich mesiačikoch

          • V piatok 24. januára deti našej materskej školy opäť raz prekvapila a potešila návšteva bábkového divadla Gašparko. V rozprávke „O dvanástich mesiačikoch“ so zatajeným dychom sledovali príbeh láskavej Marušky, zlej a chamtivej macochy a jej lenivej dcéry Holeny. Pod rukami pani Ivety Mihokovej a jej dcéry ožívali krásne bábky a opäť nás presvedčili o starej známej pravde. Ako to v rozprávkach býva, že dobré nad zlým vyhrá aj tentokrát dostal každý to, čo si zaslúžil. Maruška pokojný život so svojim milým Miškom, macocha s Holenou život v bohatstve no bez lásky a my ponaučenie, že byť zlý k ostatným sa určite nevypláca. Deti sa za predstavenie poďakovali veľkým potleskom a už teraz sa tešíme na ich ďalšiu návštevu. (Mgr. M. Visocká, učiteľka MŠ)

        • Sánkovačka
          • Sánkovačka

          • Krásne, slnečné ale mrazivé dopoludnie patrilo sánkovačke, na ktorú sme pozvali aj rodičov detí našej Materskej školy. Veľmi sme sa potešili bohatej účasti rodičov a starých rodičov detí. Mráz nás síce štípal na líčka, ale chôdza hore kopcom nás zahriala. Zohrieval nás aj čajík, ktorým sme sa zásobili a taktiež nejakou tou sladkou pochutinou.

            Jazdilo sa rýchlo ale bezpečne, občas sa podaril aj nejaký ten kotrmelec ale všetko sa zaobišlo bez zranení a všetci sme sa na tom pobavili. Zo sánkovačky mali veľkú radosť nielen najmenší ale aj tí starší. Odnášali sme si zo sánkovačky plno veselých zážitkov a tešíme sa na ďalšiu takúto vydarenú akciu.

            „Veď takéto stretnutia nás viac zbližujú“  (p.uč. Kušnír)

        • Vianočná besiedka
          • Vianočná besiedka

          • Vianoce sú časom radosti a veselosti nielen pre deti, ktoré ich milujú, ale aj pre nás dospelých. Vône vianočného stola a vianočného stromčeka sú pre nás nezabudnuteľné, a  asi preto sa na Vianoce tak veľmi tešíme.  Takúto krásnu predvianočnú atmosféru si spríjemnili aj deti a to pečením a zdobením perníčkov, ktorým sa veľmi tešili. Jednotlivé triedy si pripravili pre svojich rodičov krásny vianočný program plný vinšov, kolied, scénok, tančekov. Vianočnú atmosféru spríjemnili aj koledovaním pre starých rodičov v dennom stacionári, na OCÚ a ZŠ. Prajeme Vám,  aby ste vianočné sviatky prežili so šťastím, láskou a pokojom. Tešte sa z maličkostí a z každého úprimného úsmevu. (p. uč. Michaleková)

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Aj tento rok sme si v októbri častejšie pripomínali, prečo mame starkých, kto sú starí rodičia, aké majú mená, kde bývajú  a za čo všetko im máme byť vďační.  Deti si pre svojich starých rodičov zhotovili darček.  V I. triede  si deti s pomocou p. učiteliek zhotovili kvietok .  V  II. triede to bol obrázok brezy, aby  si deti lepšie zapamätali, že ako breza je výnimočná svojou sivou kôrou medzi stromami, tak aj šedivé vlasy starých rodičov sú symbolom múdrosti a lásky.  Všetci spoločne  sme sa 29.10.2019 vybrali na prechádzku. So sebou sme si zbalili košík jabĺk a dobre precvičené hlasivky. Rozhodli sme sa, že starkých v Toryse obdarujeme  jabĺčkom a piesňou „Červene jabĺčko“ , „Nech vám ako kvety kvitne láska deti...“   a takto im spríjemníme deň. Naše prvé kroky smerovali do stacionára, no  a potom to už bol  „hon na babky a dedkov“. Keď niekoho staršieho deti zbadali za ním kráčali, aby vyčarili  úsmev na perách a radosť v srdci. Veru sa nám to aj podarilo a deti dostali okrem objatí , bozkov a drobného cukríka aj veľké ďakujeme od každého obdarovaného. 

        • Beseda s poľovníkom
          • Beseda s poľovníkom

          • V týždni od 21.-25.10.2019 vládla u nás v materskej škole téma lesa a lesných zvierat.  Prvý krát sme pozvali do materskej školy pánov poľovníkov. Ujo  poľovník Štefan  z poľovníckeho združenia „Strieborná“ prišiel k nám 24.októbra ustrojený vo sviatočnom poľovníckom obleku s klobúkom na hlave a doniesol nám aj trochu lesa, vo forme jeho poľovníckych trofejí.  Na tých vysvetlil deťom  ako jeleňom rátame roky, ako si jelene srsť na paroží ošuchujú o stromy a  ako odhadneme vek diviaka podľa veľkosti jeho klov. Rozprával pútavo, miestami sme mali všetci pootvorené ústa.  Vyrozprával aj svoje vtipné príhody z lesa, veľa krát sme  sa s chuti zasmiali. Nezabudol  deťom pripomenúť, aby pri návšteve lesa kráčali ticho a „s očami na stopkách“, iba tak totiž môžu zvieratká zazrieť.  Najväčším zážitok však deti mali, keď si mohli pridržať pušku a sledovať ďalekohľadom okolie. V závere si všetky deti z blízka chytili a pozreli kože líšky, jazveca a jelenice, obdivovali tiež ostré kly diviaka a zhodené parožie jeleňa a srnca.  Ujo poľovník  sa s nami rozlúčil a sľúbil, že nás príde určite ešte navštíviť.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • „Ktože sa to vyškiera, pozrite sa hore,

            pestrí, obri z papiera, je ich plné more.

            Povoľ motúz zmotaný, vyletujú šarkany,

            okaté a zubaté, v maľovanom kabáte.

            Jeden dráčik strapatý, vyvaľuje oči,

            druhý nemá na šaty, v klobúku sa točí.

            Povoľ motúz zmotaný, vyletujú šarkany,

            okaté a zubaté, v maľovanom kabáte.“

             

            Túto krásnu pesničku sme si pospevovali pred tým ako sme si malý aj veľký vzali svojich šarkanov a pomaly sa pobrali na kopec  kde sme ich púšťali. Keďže k jeseni neodmysliteľne patria šarkany, deti sa na ne veľmi tešili. Všetky deti sa vyšantili so svojím šarkanom, ktorí boli rôznych tvarov a farieb.  Aj napriek tomu, že v ten deň bolo  bezvetrie, niektoré deti svojou usilovnosťou a behom po kopci dokázali, aby ten ich šarkan vyletel čo najvyššie. Sľúbili sme si že púšťanie šarkanov si zopakujeme, veď väčšina detí ešte šarkana nikdy nepúšťala. Do materskej školy sme sa vracali všetci s dobrými pocitmi a plný zážítkov z krásne stráveného jesenného dopoludnia. (učiteľ MŠ, Mgr. Jakub Kušnír)

        • Čaro a moc liečivých bylín a rastlín
          • Čaro a moc liečivých bylín a rastlín

          • Nádherná pastva pre oči, príjemná vôňa bylín, čerstvé i sušené bylinky, oleje, mastičky a tinktúry na nás čakali v pondelok 30.9.2019 na výstave „Čaro a moc liečivých bylín a rastlín“ v Lipanoch. Pani Liščinská nás sprevádzala čarovným svetom byliniek, v ktorom sme spoznali rozmanitosť a význam liečivých rastlín pre život a zdravie človeka. Deti sa dozvedeli, že práve bylinky majú tú moc poradiť si s každou chorobou, čo vedeli už naše prastaré mamy a ich sila môže byť ukrytá i v sladkom cukríku či chutnom čaji. Po výstave naše kroky viedli k vyše 300-ročnej lipe a kostolu sv. Martina. Pekný zážitok si deti odniesli aj z cesty autobusom. (Mgr. Gabriela Štieberová a Mgr. Mária Visocká, učiteľky MŠ)

        • Ujo Viktor
          • Ujo Viktor

          • Dňa 26.6.2019 navštívil našu základnú školu Viktor Guľváš a potešil nás svojimi piesňami. Vystúpenia, ktoré sa konalo na školskom dvore sa zúčastnili deti zo základnej aj materskej školy. Ujo Viktor nám zaspieval svoje piesne o blche, Martine s Martina, pieseň o žiakoch, zvieratkách,  šašovi  a mnoho iných. Rytmus jeho piesní nás roztancoval a vyčaril úsmev na tvári. Ticho nezostali ani naše hlasy a z chuti sme si s ním zaspievali. Ďakujeme mu za príjemné ukončenie školského roka.

            Po Viktorovom vystúpení nasledoval Separačný program v podaní žiakov Základnej a materskej školy Torysa.  Jeho súčasťou boli piesne, básne, scénky, tanec a módna prehliadka, prostredníctvom ktorých sme sa dozvedeli o dôležitosti triedenia a recyklovania odpadu. (učiteľka MŠ, Mgr. Jana Skladaná)

        • Rozlúčka s predškolákmi
          • Rozlúčka s predškolákmi

          • Ako to už v júni býva, tak ani tento rok to nebolo inak. S blížiacim sa koncom šk. roka 2018 /2019 nastal čas, aby sme sa rozlúčili s našimi predškolákmi. V piatok 21.6. posledný krát vystúpili v MŠ pred svojimi rodičmi, kamarátmi a pani učiteľkami. Naposledy sa pekne predstavili s folklórnym pásmom, zatancovali si, zaspievali, recitovali básničky a nasledovalo tradičné pasovanie za prvákov, zloženie sľubu a vlastnoručný podpis  ceruzkou. Nastal čas lúčenia a ako sa patrí okrem krásnych spomienok na čas strávený v MŠ si naši predškoláci odniesli na pamiatku malé prekvapenie a samozrejme nechýbala ovocná torta, na ktorejsi všetci pochutili. Všetkým našim predškolákom prajeme, aby  v septembri s radosťou nastúpili do školy a aby boli naďalej takí šikovní ako doteraz a  robili všetkým  okolo  seba  radosť. ( p.uč. Michaleková )

        • Výlet v skanzene a hrade v Starej Ľubovni
          • Výlet v skanzene a hrade v Starej Ľubovni

          • V prvý júnový týždeň sa naši malí aj veľkí vybrali na školský výlet pri príležitosti MDD. Plní očakávania a radosti sme odštartovali autobusom o ôsmej ráno a namierili si to rovno do Starej Ľubovne. Cestu sme si spríjemňovali spevom a cesta nám ubehla veľmi rýchlo. Prečo práve Stará Ľubovňa? Navštívili sme skanzen a hrad kde bolo pre nás pripravené zábavno-edukačné podujatie s názvom „Vstúpte s nami do rozprávky“, vďaka ktorému deti spoznávali zaujímavosti o skanzene a hrade. Plnili rôzne úlohy o neposlušnom a pyšnom dievčatku menom Kaťa v starom hospodárskom domčeku, starej ľudovej škole  a zoznámili sa aj s prácou v mlyne. Po skanzene sme pokračovali na hrade kde plnili ďalšie úlohy, zbierali ľalie, stretli sa s generálom vojakov a spoznávali krásy hradu. Na nádvorí hradu nám program spestrili Sokoliari zo Štiavnických  Baní, ktorí nám predstavili jednotlivých dravcov a ich let. Slniečko sa počas celého výletu na deti usmievalo a  plný krásnych zážitkov a nových poznatkov  sme si tento deň mohli s radosťou užiť.

            (Mgr. Jakub Kušnír – učiteľ MŠ)

        • Okresné preteky Viacboja
          • Okresné preteky Viacboja

          • Už po 20-tý krát sa naša Materská škola zúčastnila Okresných pretekov Viacboja všestrannosti detí predškolského veku v Športovej hale v Lipanoch pod záštitou MŠ kpt. Nálepku. Spolu si zmeralo sily 16 materských škôl a 64 súťažiacich, ktorí sa stali víťazmi v školskom kole. Súťažilo sa v troch disciplínach a to v behu na 20 metrov, skoku do diaľky a hode loptou zo vzpaženia do diaľky. Tohto športového podujatia sa zúčastnili  4 deti z našej MŠ / Kristínka M, Lukáško H, Dávidko B, Karinka B,/. Veľmi dobre sa darilo Karinke, ktorá sa umiestnila na 1. mieste a Lukáškovi, ktorý si vybojoval 3. miesto. Keďže bolo okrúhle  jubileum tejto súťaže, hlavná rozhodkyňa pripravila rekapituláciu  a tak naša MŠ bola vyhodnotená ako najlepšia v získaní 1.-3. miesta vo všetkých ročníkoch a získala Pamätnú plaketu  a tiež Pamätnú plaketu za pravidelnú účasť.  Deti si odniesli darčeky a víťazi diplomy. Ďakujeme všetkým športovcom, ktorí nás doposiaľ reprezentovali v tejto súťaži a pevne veríme, že aj naďalej budeme šíriť dobré meno našej školy.

            /zástupkyňa  MŠ Butkovičová Ľubica/

        • Remeselnícky deň
          • Remeselnícky deň

          • Pod pojem ľudová výroba alebo ľudové remeslá zaraďujeme všetky ručné práce, zhotovovanie úžitkových predmetov prevažne s miestnych surovín pre potrebu vlastnej rodiny i pre blízke okolie (napr. spracúvanie textilných vlákien, slamy, lyka, šitie súčasti odevu, vyšívanie, paličkovanie čipiek, spracúvanie dreva, kovov a pod. Aj naše deti sa zúčastnili 28.5.2019 na remeselníckom dni v MŠ kpt. Nálepku v Lipanoch, kde si vyskúšali remeselnícke i tradičné ľudové práce spojené s bežným životom na Šariši. Prenikli k tradíciám zážitkovým učením, ochutnávali kváskový chlieb, spoznávali včelára a jeho prácu, vyskúšali si tkanie na tkáčskom krosne a spoznávali svet bylín. Prezreli si krásnu výstavu predmetov z rôznych kovov. Najviac sa im páčilo zaujímavé a veľmi užitočné divadielko pod názvom ,,Ako vzniká chlebík.“ Ako jedna ľudová múdrosť hovorí, že ,,Remeslo má zlaté dno“ ,tak by sme si mali naše tradície a remeslá uchovávať a vážiť si ich.

            (p. uč. Michaleková L.)

        • Deň Matiek
          • Deň Matiek

          •      „Za Tvoju nehu mamička, za Tvoju veľkú lásku,

                         za starosť, bozky na líčka, za každú pribudnutú vrásku.“

             

            Je krásne prejaviť vďačnosť za to, čo sa mnohým zdá samozrejmé. Aj my sme sa chceli našim mamičkám poďakovať a pozvali sme si ich k nám do našej Materskej školy dňa 17. 5. 2019. Deti  z I. triedy sa mamičkám poďakovali krásnym programom, kde nechýbal spev, tanec a veselé detské hry. Každá mamička si domov odniesla darček v podobe črepníkového kvetu, ktoré deti s predstihom zasadili a s láskou vypestovali. Na záver sme si spoločne pochutnali na koláčoch, ktorými nás mamky prekvapili.

            Na hlavnom kultúrnom programe, ktorý sa konal pri príležitosti „DŇA MATIEK“ v Kultúrnom dome dňa 15.5. 2019 vystúpili deti z II. triedy. Svojim bohatým programom priniesli radosť všetkým divákom. Odmenou im bol búrlivý potlesk a úsmev na tvári milovanej mamky.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Áno, aj Zem má svoj sviatok! Od roku 1990 si každoročne 22. apríla pripomíname Medzinárodný deň Zeme. Myslím si, že je nevyhnutné učiť deti od najútlejšieho veku čo  a ako robiť, aby sme tu na Zemi žili v čistom prostredí a zdravšie. Každoročné aktivity spojené s týmto dňom sme si nachystali na piatok 26.apríla 2019. Deti v materskej škole od rána plnili ekologické aktivity, vytvárali plagát a hovorili si čo do odpadu patrí a čo naopak nie. Po výdatnej desiate sme si  všetci vysúkali rukávy, na ruky nasadili rukavice a pustili sa do  práce. Deti s chuťou zbierali aj ten najmenší odpad a  následne  sme ho separovali pri kontajneroch. Takto sme vyčistili niekoľko voľných priestranstiev našej obce. Deťom  patrí veľké ďakujem za ich šikovné ruky a chuť pracovať.  Vo fotogalérii nájdete zopár záberov  deti v akcii, preto rozvíjajte túto ich aktivitu aj doma! Zem sa nám určite všetkým odvďačí. Ď A K U J E M E
            (p. uč., Gabriela Štieberová)

        • Regionálna prehliadka - Sláviček 2019
          • Regionálna prehliadka - Sláviček 2019

          • Ak sa povie slávik, každý si predstaví malé vtáčatko, ktoré krásne spieva a pri jeho počúvaní máme pocit pohody a potešenia z jeho spevu. A možno preto niektoré spevácke súťaže v speve nesú názov Zlatý slávik, kde sa udeľujú ceny za najlepší spevácky výkon roka, objav roka, skupina roka a podobne. Našu MŠ reprezentovala Sofia Mária Bujňaková z II. triedy, ktorá sa zúčastnila regionálnej prehliadky v speve ľudových piesní pod názvom ,,Sláviček,, v Lipanoch. Sláviček oslavoval svoje 20 narodeniny pod vedením p. uč. G. Kaperákovej, ktorá doprevádzala deti na akordeóne. So svojim talentom, krásnym spevom sa predviedli aj deti z okolitých dedín. Ľubozvučný spev ľudových piesní sa niesol celou hornotoryskou dolinou. Každý malý speváčik – sláviček dostal odmenu za odvahu a poctivú prípravu.
            ( p.uč. Lenka Michaleková )

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Torysa
      • 051/4597353
      • Torysa 339, 082 76 Torysa 082 76 Slovakia
      • 37942247
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje