• MOTÝLIA ZÁHRADA
          • MOTÝLIA ZÁHRADA

          • Keďže sme Materská škola s environmentálnym zameraním rozhodli sme sa pre experiment“„MOTÝLIA ZÁHRADA“ kde sme mali možnosť deťom priblížiť a ukázať fascinujúci svet prírody zblízka. Na vlastné oči sledovali vývoj motýľa Babôčky Bodliakovej od húsenice cez kuklu až po vyliahnutie krásneho motýľa.  Štyri húseničky sme obdržali v nádobke s viečkom a potravou poštou. Bolo zaujímavé pozorovať ako húseničky  v nádobke  rástli a priberali. Po 16 dňoch sa presunuli do hornej časti viečka a vytvorili zámotok- kuklu. Pozorovali sme ako tieto kukly postupne stmavli a cez kuklu už bolo vidieť štruktúru motýlich  krídel. Proces keď začali  kukly praskať sme mali možnosť s deťmi sledovať. Keď sa motýle vyliahli pripravili sme im potravu a to nektár, kvietky z prírody a kúsky pomaranča. To bol  zážitok nielen pre deti ale aj pre nás učiteľky ,keď  sme  pozorovali ako ovoniavajú kvietky pomocou tykadiel, ochutnávajú pomocou nožičiek a pijú nektár pomocou cuciaka, ktorý hneď stočili. Keď už motýliky dostatočne zosilneli všetci spolu sme sa vybrali na vychádzku do prírody a vypustili sme ich na slobodu. /zástupkyňa MŠ Ľubica Butkovičová/

        • PROJEKT ČERSTVÉ HLAVIČKY
          • PROJEKT ČERSTVÉ HLAVIČKY

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 2. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Hlasovaniebude prebiehať v termíne od 13.5.2021 do 23.6.2021 na stránke www.cerstvehlavicky.sk. Návštevník, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania sa na stránke pri prvej návšteve zaregistruje. Pokiaľ má už na stránke vytvorený účet, tak sa doň musí prihlásiť. Registráciu alebo prihlásenie návštevník vykoná až po vybraní školy, ktorej chce dať svoj hlas. Pri registrácií má na výber z troch možností: cez Facebook, cez Google Account alebo cez e-mail. Návštevník bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu sa dokončí registrácia. Po dokončení registrácie sa udelí hlas škole, ktorú si návštevník zvolil pred zahájením registrácie. Odoslaný hlas sa danej škole ihneď pripočíta a poradie sa na stránke v reálnom čase upraví. Návštevník môže hlasovať za jeden deň iba jedenkrát.

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            S poďakovaním,

            Mgr. Stanislav Holovač, riaditeľ ZŠ

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • 22. apríl je už tradične sviatkom našej Zeme. Tak ako každý rok aj tento rok sme si ho pripomenuli aj s našimi najmenšími. Na tento deň sme sa vopred pripravili a deti už počas týždňa plnili rozmanité aktivity. V každej triede postupne vznikali plagáty, ktoré nám pripomínajú zásady ochrany životného prostredia i života samotného, napríklad aj zákonom chránenej ropuchy obyčajnej. Tú sme ochránili prenášaním „cez cestu“ do pripraveného jazierka. Nechýbal ani tradičný zber odpadkov v obci a praktická ukážka triedenia odpadu do obecných kontajnerov. Na významný deň sme upozornili aj okoloidúcich vytvorením odkazu z prírodnín na školskom dvore. Odmenou nám bol dobrý pocit, že naša zem bude aj pričinením našich detí o čosi krajšia a zdravšia. Záväzok chrániť našu planétu deťom pripomína medaila malého ochranára, ktorú si v tento deň domov zaslúžene odniesol každý a pevne veríme, že ochranármi budeme každý deň nie len raz v roku.

            (Mgr. Mária Visocká, učiteľka MŠ)

        • Mám básničku na jazýčku
          • Mám básničku na jazýčku

          • Kde bolo tam bolo bývali v domčeku psíček a mačička. Jedného dňa sa vybrali na prechádzku  a psíček si zranil labku, lebo na zemi boli rozhádzané smeti aj črepiny. Mačička mu ju ošetrila a obviazala. Aby ho ta labka  veľmi nebolela,  porozprávala mu rozprávočku o pyšnej košieľke.  Našli sa aj deti z našej triedy, aby mačičke pomohli a psíčkovi porozprávali básničky, ktoré mali na svojich jazýčkoch.  Rozprávali tak pútavo a zaujímavo, že po chvíli si psíček na bolesť ani nespomenul. Za recitovanie  básne deti dostávali papierový kvietok, ktorým ozdobili aj chudobnú a smutnú bielu košieľku. Nakoniec bola košieľka samy kvet. Za tie krásne básničky deťom psíček s mačičkou venovali diplom a poďakovali  sa za pomoc pri vyzdobení a rozveselení košieľky. Aj Vám milí rodičia ďakujeme za pomoc pri nácviku básní.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Torysa
        • 051/4597353
        • Torysa 339, 082 76 Torysa 082 76 Slovakia
        • 37942247
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje